“Mijn grootste angst om dood te gaan, is dat ik niet echt heb geleefd.”

Dat inzicht kreeg ik 12 jaar geleden tijdens mijn burnout. Bam. Die kwam binnen zeg. En tegelijkertijd begreep ik meteen waarom, diezelfde nacht in een droom, mijn bedrijfsnaam ‘YoY’ tot me kwam. Heel bijzonder en helemaal kloppend met mijn allergrootste verlangen op dat moment: leven en Joy ervaren, i.p.v. overleven. Het was tijd voor een hele grote omslag. Dit was niet langer het leven dat ik wilde LIJDEN. Stoppen met overleven en beginnen met leven. Dat is wat me te doen stond.

De jaren voor mijn burn-out leefde ik een leven dat, zoals ik nu weet, totaal niet bij me paste. Ik studeerde af als Bedrijfskundige in 1998 en werkte daarna jarenlang in de reclamewereld als Accountmanager. Ik werkte veel te hard, ging zwaar over mijn grenzen heen, keer op keer, en raakte verder en verder van mezelf verwijderd. In 2005 kreeg ik die burn-out. Onvermijdelijk.

In de jaren die volgden had het leven nog een aantal cadeautjes voor mij in petto: de ziekte van Pfeiffer, de ziekte van Lyme, een tumor in mijn arm en nog een aantal ongemakkelijkheden. En hoe verdrietig, boos en onmachtig ik me hierdoor zo vaak heb gevoeld, het bleken stuk voor stuk lessen te zijn om nog beter voor mezelf te zorgen en een omgeving voor mezelf te creëren waarin ik kon helen, groeien en vreugde kon ervaren.

In 2010 nam ik een besluit. Ik zei mijn baan op en startte met YoY – een styling en interieuradviesbureau. Ik ben gek op creatieve dingen maken en houd van mooie spullen. En ik wist inmiddels als geen ander hoe belangrijk een voedende, veilige en inspirerende omgeving is. En dit is precies wat ik ook voor mijn klanten wilde creëren! Ik deed diverse opleidingen en cursussen op dit vlak en had binnen no-time een flinke klantenkring opgebouwd. Ik voelde me rijk dat ik zoveel YoY bij mensen thuis mocht brengen en ik genoot van mijn nieuwe stap!

“Het ging me niet om de meest creatieve interieurs, maar om de mens achter het interieur.”

 
Hoe meer mensen ik in de loop der jaren mocht helpen, hoe meer ik ging voelen dat het voor mij niet ging om trends of om het bedenken van de meest creatieve interieurs. Het was veel meer dan dat, want zodra ik mijn voet over de drempel zette, of een vraag stelde aan mijn klanten, kwamen de échte verhalen (angsten, gevoelens, verlangens, historie, levenservaringen). Dat was wat mij interesseerde. De mens achter het interieur. Waar zij mee worstelden in het leven, waarom ze niet verder kwamen, waarom het plezier en de inspiratie eruit was en waar het niet stroomde. En hoe dat in relatie stond tot de omgeving waarin zij woonden of werkten. Ik wilde hier meer over weten en volgde de 4-jarige opleiding tot Feng Shui-coach bij de Chue Foundation.

“Langzaam vielen alle kwartjes en kwam alles bij elkaar.”

 
Door het volgen van deze opleiding ging er een wereld voor mij open! Nu pas begreep ik echt wat ik altijd had gevoeld: je fysieke omgeving heeft zo’n belangrijke invloed op hoe jij je voelt en hoe dingen in jouw leven lopen. Dit gevoel werd nog sterker toen ik tijdens mijn opleiding ook kennis maakte met Bazi, ofwel Chinese Astrologie, en mijn persoonlijke energie-kaart leerde lezen. Toen vielen langzaam alle kwartjes en kwam alles bij elkaar.

Opeens begreep ik waarom ‘veiligheid’ en een ‘basis’ zo ontzettend belangrijk voor me zijn. Dat is het aarde-element dat in mijn energie-kaart ontbreekt. Waarom ik al mijn hele leven zo’n behoefte voel om mensen te inspireren en verder te helpen. Waarom ik met mijn licht het licht in anderen wil ontsteken, waarom ik de zon zo nodig heb om op te laden en tango mijn passie is! Dat is mijn vuur-element die zo sterk aanwezig is. En de eeuwige student in mij, altijd nieuwsgierig naar nieuwe dingen, het volgen van cursussen en mezelf blijven ontwikkelen. Dat is mijn hout-element, het element van leren en groeien. En de hoofd-hart strijd die ik zo regelmatig voel. Dat is de water-vuur-clash die ook dominant aanwezig is in mijn kaart.

“Het lukt me nu om mee te bewegen met het leven.”

 
Door het werken met Feng Shui en Bazi heb ik mezelf zoveel beter leren kennen en begrijpen en vooral kunnen accepteren waarom dingen bij mij gaan zoals ze gaan. Deze kennis heeft me rust en inzicht gegeven en groei en nieuwe energie gebracht. En de keuzes in mijn leven een stuk makkelijker gemaakt. Het lukt me nu steeds meer om flexibel mee te bewegen met het leven in plaats van tegen de stroom in te zwemmen. Een verademing!

Kortom – het is dus niet zo gek dat Feng Shui en BaZi mij hebben gevonden. Energie, groei en een veilige omgeving zijn een rode draad in mijn leven geworden. En via een hele grote omweg ben ik nu waar ik wil zijn:  jou helpen om ook die omgeving voor jezelf te creëren, waarin jouw levensvreugde, je inspiratie en je levensenergie volop kan stromen, zodat je je krachtig voelt en je volste potentieel kunt leven. Van overleven naar voluit leven vol YoY!