De maanden oktober, november en december sta ik altijd nog met één been in dit jaar en met één been al in het nieuwe jaar. Voor mij zijn dit maanden van reflectie, rust nemen en afronden enerzijds en van dromen en plannen maken voor volgend jaar anderzijds. En ieder jaar lijkt het weer alsof het jaar nog sneller is voorbij gegaan dan vorig jaar. Herken je dat?! En dat geeft me aan de ene kant veel onrust, omdat ik nog zoveel dromen en plannen heb. En aan de andere kant zet het me ook op scherp, dat het zo belangrijk is om echt te focussen op dat wat je echt wilt doen.

Het helpt mij daarom altijd om aan het einde van het jaar de onderstaande 3 stappen te volgen om het oude jaar goed af te sluiten en een vliegende start van het nieuwe jaar te maken. De stappen lijken je misschien heel voor de hand liggend. Maar wees eens eerlijk. Neem je echt de tijd voor stap 1? Denk je bewust na over stap 2? En doe je stap 3 al?

Stap 1 – Vier je successen en je ‘faal’-momenten van 2017

Je successen vieren, groot of klein, is niet zo moeilijk zou je denken. Maar toch betrap ik mezelf er vaak genoeg op, dat ik aan dingen die ‘lukken’ niet zoveel aandacht besteed. En aan dingen die ‘mislukken’ des te meer. Maar niet altijd op een goede manier. En juist in die faalmomenten zit zoveel waardevolle informatie. Informatie die je altijd weer een stap dichter bij je droom of missie brengt. En het feit dat je weer een stap gezet hebt, ook al heeft die stap niet de gewenste uitkomst, dat alleen al is het vieren waard. Dus ik ben aan het leren om niet alleen nu, aan het eind van het jaar, maar ook door het jaar heen veel meer te vieren. Mijn successen, groot of klein, en ook mijn ‘pogingen tot succes’ die niet gelukt zijn, maar die me wel in beweging hebben gebracht. En dat is fijn. Dat geeft energie. En ook al heb je een rotjaar achter de rug, er zijn altijd dingen wel gelukt. En er zijn altijd dingen die meer dan de moeite waard zijn om te vieren.

Bedenk eens 3 successen/succesjes van het afgelopen jaar die je alsnog wilt vieren en 3 dingen die niet gelukt zijn maar die ook de moeite waard zijn om te vieren. Door op deze manier met een positief gevoel terug te kijken op het afgelopen jaar, ga je met een hele andere energie aan het nieuwe jaar beginnen.

Stap 2 – Voel je thema/verlangen voor 2018

Wat mij enorm helpt is om ieder jaar een thema of een verlangen te kiezen, waar het nieuwe jaar over mag gaan. In 2016 was dat voor mij bijvoorbeeld ‘Flexibel meebewegen’, in 2017 was mijn thema ‘In het licht’ en op die van volgend jaar ben ik nog aan het broeden. Zo’n thema helpt me om makkelijker keuzes te maken in situaties die op mijn pad komen, het daagt me uit om dingen te doen die ik anders misschien niet zo snel zou doen en het helpt me om focus te houden op wat ik echt belangrijk vind dat jaar en waar ik bijvoorbeeld in wil groeien. Aan het eind van het jaar geeft het me ook een mooi reflectiemoment om te kijken of het thema me daadwerkelijk heeft gebracht wat ik verlangde en hoe ik het eventueel wil bijschaven voor komend jaar.

Waar mag 2018 voor jou over gaan? Hoe wil jij je aan het eind van 2018 voelen (wat is je verlangen) en welk thema gaat je helpen om daar te komen?

Stap 3 – Maak ruimte voor de energie van 2018

Nu je 2017 hebt gevierd en hebt bedacht waar 2018 voor jou over mag gaan, ben je klaar voor de laatste stap: fysiek ruimte creëren voor deze nieuwe energie en afscheid nemen van de energie van vorig jaar. Ruimte creëren in je huis en je leven, want je huis is een spiegel van je leven.

Op 22 december a.s. is het energetische begin van 2018 volgens het Chinese nieuwe jaar. De week voor de 22ste neem ik de tijd om mijn huis op te ruimen, schoon te maken en energetisch te reinigen door het branden van salie. Ik vind het altijd heerlijk om die week lekker met de verwarming hoog, ontspannende muziek op de achtergrond, de kerstlichtjes aan, door iedere ruimte van mijn huis te gaan, mijn kasten opnieuw in te richten, lekker schoon te maken en een heleboel dingen weg te gooien of weg te geven. Het schept echt rust en ruimte in mezelf en het is een heerlijk begin van het nieuwe jaar. En een rondje huis met gebrande salie geeft de finishing touch en werkt voor mijzelf ook heel ontspannend en helend.

Gun jij jezelf een paar dagen vrij om ruimte te maken voor de energie van 2018? Begin bij de ruimte waar je het meeste tegenop ziet, want daar valt vaak energetisch gezien vaak de meeste winst te behalen.

Ben benieuwd wat bovenstaande stappen je gaan brengen, welke dingen jij gaat vieren en wat jouw thema voor 2018 wordt. Als je het leuk vindt, deel ze dan hieronder in de comments.

En dan heb ik nog een bonusstap voor de echte diehards :-): Bonusstap 4.

Bonusstap 4 – Boek de workshop ‘Haal het beste uit 2018’ met vroegboekkorting!

Wil je meer weten over de energie van 2018 en wat er in jouw huis verandert qua energie ten opzichte van 2017? Wil je weten hoe je meer kansen in 2018 kunt activeren en waar je het beste kunt werken, slapen en zitten en waar vooral niet. En wat de krachtplekken zijn in jouw huis in 2018? Of heb je verbouwingsplannen en wil je weten in welke regio’s je beter niet kunt verbouwen in 2018?

Kom dan naar de workshop ‘Haal het beste uit 2018’ op 17 december in Amsterdam. Daarin kom je dit allemaal te weten en leer ik je hoe je mee kunt stromen op de energie van 2018 in plaats van er tegen in te zwemmen.

Tot a.s. zaterdag 18 november is er er een vroegboekkorting. Lees hier meer over de workshop en boek snel!

Zie ik je op 17 december?

Liefs, Yolanda

Afbeelding: Unsplash

Share This