Pfoeee. Wat kunnen oude overtuigingen soms verstopt zitten en dan opeens BAM zich aan je opdringen. Op de meest onhandige momenten en vermomd zodat je ze niet eens herkent. In deze blog wil ik je meenemen in wat mij vorige week gebeurde en wat een mega inzicht me dat gaf.

Ik ben bezig met de verkoop van mijn huis. Al mijn liefde heb ik gestopt in het mooi maken ervan, zodat potentiële nieuwe kopers verliefd kunnen worden op mijn huis. Ik was er helemaal klaar voor. Laat maar komen die nieuwe eigenaren.

Enkele dagen nadat mijn huis op Funda stond kwam er een bod. En ik moest snel beslissen volgens de makelaar, want anders…

BAM.
Die kwam binnen.

Ik raakte na het telefoontje van de makelaar helemaal in paniek. Ik begon opeens gigantisch te twijfelen. Ik voelde van alles gebeuren in mijn lichaam. Mijn ademhaling ging omhoog. Ik voelde mijn hele lichaam verkrampen. Een soort gekke prik in mijn keel die ik niet kon plaatsen. En ik moest huilen, huilen, huilen.

Hè? Wat gebeurde hier? Ik belde een dierbare vriendin en ze liet me even ratelen. Weer was daar bij het vertellen van het verhaal die steek in mijn maag. En in mijn keel. Wilde ik opeens niet meer verkopen? Waar kwam die paniek vandaan? Waar kwamen al die tranen vandaan? Ik wist het niet. Ik kon het alleen maar voelen. En me ervoor open stellen. Laat maar stromen….

Maar de paniek bleef. De twijfel bleef. Ik voelde me verlamd. Ik wist niet wat ik moest doen. Bod accepteren? Bod niet accepteren? Wel verkopen? Niet verkopen? Ik kon het niet voelen. Er zat teveel paniek en emotie op.

Ik ging er nog een nachtje over slapen.

De volgende ochtend had ik mijn wekelijkse ‘VVL-afspraak’ (verbinden-versmelten-loslaten) met mijn studiegenootje, waarin we beiden VVL-en op wat we zijn tegen gekomen in die week..

Ik deelde met haar wat er de vorige dag was gebeurd. Het bod. De keuze die ik moest maken. De paniek die ik voelde. De twijfel.

Ze nodigde me uit om dit te gaan voelen in mij lichaam. Waar kon ik deze paniek voelen in mijn lichaam? Waar kon ik de angst voelen? Waar kon ik de twijfel voelen?

En weer was daar die steek in mijn keel. ‘Hoe voelt die steek, kun je me dat uitleggen?’ vroeg mijn collega. ‘Als een soort priemende punt, een soort mespunt’ zei ik. En even later.. ‘Alsof het mes me op de keel is gezet’.
‘Voel maar’ zei ze. ‘Adem er maar naartoe, ga er maar helemaal in zitten’..
Ik ademde er naartoe…
‘Herken je dit gevoel uit een eerder moment in je leven?’ vroeg ze.

En BAM.
Daar was het inzicht..
Ja, ik herkende dit gevoel.
Direct was ik bij haar vraag in gedachten terug in het borstkankerziekenhuis, waar ik enkele jaren geleden een borstdiagnose kreeg.
Er werd mij toen gezegd dat ik naar aanleiding van de diagnose een snel besluit moest nemen, want anders…. Wel of geen borstamputatie. Dat was de keuze.
En daar was hetzelfde gevoel.
Het mes tegen mijn keel.
De paniek.
De twijfel.
De angst.
De onmacht.
Het ‘Ik weet het niet’-gevoel.

Toen ik die relatie legde tussen het bod van mijn huis en de diagnose, in beide gevallen het gevoel van een mes op mijn keel, voelde ik mijn hele lichaam reageren. Koude rillingen. Hoesten. Een soort energieverschuiving, gapen en daarna rust. Direct begreep ik het. En zag ik mijn eeuwige twijfel-patroon in dit verhaal terug.

Mijn paniek en twijfel had dus niks met de bieding op mijn huis te maken. Het was een herinnering van mijn lichaam aan een oude traumatische situatie die nog was opgeslagen in mijn lichaam. Soortgelijke omstandigheden (alleen veel minder ernstig) die mij direct in mijn overleving brachten. Een spoor noem ik dat.

Wow. Wat een inzicht. En met deze situatie met mijn huis, kon ik ook weer een stukje van dat onopgeloste trauma doorvoelen. Iets neutraler worden. En weer een nieuw puzzelstukje vinden.

Na de VVL voelde ik meer ontspanning. Meer rust. Meer helderheid. En een antwoord. Ik voelde nu een JA op het bod en heb direct de makelaar gebeld om de onderhandelingen op te starten. Het was helemaal ok.

Wat een kracht heeft zo’n VVL. Via je lichaam komen de inzichten en de antwoorden. Je (lichaam) reageert niet voor niets op een bepaalde manier in een bepaalde situatie. Er is altijd een (bio)logische verklaring. Alleen vaak zien of weten we die niet, omdat deze in je onderbewuste ligt opgeslagen. En dan blijf je het patroon herhalen. Door te VVL-en komen er steeds meer puzzelstukjes boven vanuit dat onderbewuste. En komt er steeds meer inzicht en ontspanning. Wat een kado.

By the way… Uiteindelijk is de verkoop niet doorgegaan. De kopers waren gaan twijfelen. En dat is eigenlijk ook weer komisch. Dat heb ik zelf gecreëerd. Met mijn eigen twijfel.

Maar weet je.. het klopt altijd. Het geeft niet. Want het heeft mij een super waardevol inzicht gegeven. Het heeft mij een stukje heling gebracht. Dus het is helemaal ok. En het brengt me vast tot een nog mooiere koper, aanbod of andere optie.
 

Samen puzzelen op jouw thema, patroon, klacht of ziekte?

Heb je ook het gevoel dat je steeds dezelfde patronen herhaalt in je leven en begrijp je niet waarom? Of kom je keer op keer dezelfde thema’s tegen op het gebied van relaties, geld, werk of gezondheid en lukt het je niet dit te doorbreken?

Een thema, klacht, of ziekte in je leven is dus geen foutje. Het vertelt je een verhaal over je onbewuste programmeringen en patronen. Door hier in inzicht en bewustzijn op te krijgen, krijg je vaak antwoord op al je (levens)vragen en kan het verhaal begrepen en doorbroken worden.

Soms helpt het om samen te puzzelen op dat verhaal. Je hoeft het niet meer alleen te doen. Net als dat ik met mijn studiemaatje heb ge-VVL-ed om sneller tot inzichten te komen, kan ik die rol ook voor jou vervullen.

In een ‘Naar de kern van je klacht of ziekte’- puzzelsessie kunnen we samen een begin maken aan de puzzel van het verhaal achter jouw thema, patroon, klacht of ziekte. We kijken op een 180 graden andere manier naar jouw levensthema’s, (fysieke) klachten en overtuigingen.

Bijvoorbeeld: Wat is de symboliek? Wat zijn de mogelijke conflicten (Painful Moments) van waaruit jouw klachten of thema’s zijn ontstaan? Welke rol speelt je geboorte hierin? Is het een familieverhaal? En wat wil er in het moment gevoeld worden in jouw lichaam om je met een stuk van het verhaal te verbinden en te versmelten zodat het je kan loslaten?

Na afloop van zo’n puzzelsessie heb je een nieuw puzzelstukje gevonden van jouw (levens)verhaal en dat geeft enorm veel inzicht, bewustzijn en vertrouwen. Hoe fijn is dat?

Zullen we samen puzzelen?
Hier kun je er meer over lezen

Lijkt me heel fijn om je binnenkort eens live te ontmoeten in een Puzzelsessie of iets anders.

Liefs, Yolanda

Share This